steak of the art southampton menuEen onderdeel van een restaurant wat absoluut niet onderschat mag worden is de menukaart. Deze is nagenoeg heilig in horecaland en niet geheel zonder redenen. Is een menukaart te groot, dan weet een gast niet goed wat te kiezen. Is het te klein, dan zal men al gauw zeggen dat er te weinig te kiezen valt. De kunst is om er deels tussenin te gaan zitten en aan de andere kant te zorgen dat alles wat erop staat bijzonder is en de moeite waard om te serveren. Hier volgen nog een aantal tips die bijdragen aan het succes van een menukaart;

Publiek

Denk goed na wie jouw restaurant gaat bezoeken en probeer de menukaart hier zoveel mogelijk op aan te passen. Een jong en hip publiek vergt een andere menukaart dan een iets ouder en waarschijnlijk serieuzer publiek. Ook de prijzen en hoeveel je klanten te besteden hebben zijn hierbij van belang.

Creativiteit

Zorg ervoor dat je zo origineel mogelijk bent. Dit kan op talloze manieren. Door bijvoorbeeld de gerechten een bijzonder naam te geven en de kaart op een leuke manier in te delen kun je gasten alvast een goed gevoel geven, al voordat er iets besteld is.

Duidelijkheid

Ook al staan er veel gerechten op je kaart, probeer het toch zoveel mogelijk overzichtelijk te houden zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Door het rechtlijnig te houden en alles goed en duidelijk te omschrijven kun je al heel wat twijfels weg nemen die er anders misschien wel geweest waren.

Uitstraling

Laat je menukaart uitstralen wat je hele restaurant uit moet stralen. Indien het chique moet, maak dan de kaart ook chique, wanneer het juist iets losbandiger moet mag dit weerspiegelen in de kaart. Zolang het maar aansluit bij de rest van je gelegenheid zal dit een positieve werking hebben.